sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Sukupolvet

 174. Sukupolvet



Nousevan auringon kajo työntyy huoneeseen. Anna on herännyt vauvan jokelteluun ja tuudittelee nyt sylissään reilun kuukauden ikäistä lastaan, joka vastaa hymyyn. Vauva päästelee pieniä suloisia ääniä, sirkuttelee vastauksensa hänen sanoihinsa, tuo pieni olento, niin täysin hänestä riippuvainen. Anna ajattelee menneitä sukupolvia. Kiintymysteorioista, varhaisen vuorovaikutuksen merkityksestä, sylin tärkeydestä eikä lapsuudessa opitusta kiintymyssuhteen mallista ollut tietoakaan. Oliko hän

osannut katkaista sukupolvien kovan, usein julmankin kasvatuskierteen? Olla luomassa uutta, terveempää ihmislajia, joka kykenee rakkauteen ja läsnäoloon. Auttaisiko pelkkä tietous tästä kaikesta? Äitiys pelotti, mutta olihan tästä selvittävä. Luotettava siihen, että vuosia sitten alkanut menneisyyden läpikäyminen oli jo tehnyt ainakin riittävästi tehtäväänsä hänessä.


© AilaKaarina


Viikon 9/2024 otsikon kanssa 100 sanan Krapu, joka pitää alkaa lauseella Nousevan auringon kajo työntyy huoneeseen. Krapua vetää SusuPetal

SusuPetal

12 kommenttia:

  1. Ylisukupolvien ylettyviä negatiivisia kierteitä on vaikea katkaista, mutta se on mahdollista, kun tiedostaa ne vahingolliset mallit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se todellakin on mahdollista, mutta vaatii paljon työtä, ja sitä enemmän mitä kovempaa ja rankempaa se oma lapsuus on ollut. Tässä tarinassa on ilmeisesti käyty hakemassa ulkopuolista apua, terapiaa.

      Poista
  2. Voi olla vaikea katkaista sukupolvia jatkunutta vääristymää. Toivotaan parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ainakin tarina antaa vihjeitä, että ollaan tiellä jossa onnistuminen on mahdollista.

      Poista
  3. Vanhemmilla on varmasti enempi tietoa kasvatuksesta, mutta jaksamisen laita pienten lasten kanssa voi olla ylisukupolvisesti koetuksella samalla tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kirjoitat. Ennen oli lapsia enemmän ja isot auttoivat pienempien hoidossa. Myös sukua saattoi asua jopa samassa taloudessa, esim. isovanhemmat, naimattomat sisarukset, tai ainakin lähellä. Mutta vaikka sanotaan että tieto lisää tuskaa, lisää se myös viisautta, jos vain sitä haluaa etsiä.

      Poista
  4. Pitkällä ollaan, kun asiaa jo edes vähin pohditaan. Itse en lapsiarkea tullut kokeneeksi, enkä ruuhkavuosiakaan, joten katson viisaammaksi olla arvostelematta toisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tekstissä ei näkynyt arvostelua ;). Jokainen sukupolvi on aikansa "uhri", vakiintuneiden tapojen toteuttaja niin kauan kun on. Minun sukupolvellani on vain nyt tietoa enemmän lapsen kasvusta ja kehityksestä kuin yhdelläkään aikaisemmalla sukupolvella.

      Poista
  5. Elmä yleensä eri sukupolvien välillä on muuttunut paljon. Joskus rikkomuksista sai remmiä, nyt ja jo sukupolvi aikaisemminkin keskusteluilla selvitetään hankalatkin tilanteet, Syli ja hali ovat loistavia apuja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Sylin ja huolenpidon merkitystä ei voi liikaa korostaa.

      Poista
  6. Kirjoitat läsnäolon tärkeydestä. Lapsi on hyvä mestari opettamaan sitä aikuisille. Tulee mieleeni eräs aamu hyvin vaikean ja huonosti nukutun yön jälkeen. Mutta kun sitten kukonlaulun aikaan vauva makoili lattialla ja väläytti sen ihmeellisen hymyn, jonka vauvat ja luonnolnapset osaavat, kaikki edellisyön vaikeudet pyyhkiytyivät pois kuin jäniksenkäpälällä taiottuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienosti sanot sen: "...vauva makoili lattialla ja väläytti sen ihmeellisen hymyn, jonka vauvat ja luonnonlapset osaavat". Vauvoilla on ihan omat taikalaatikkonsa, josta väsynyt aikuinen saa voimaa jos vain näkee/tuntee sen.

      Poista

Kommentti tarkistetaan ennen julkaisua.