keskiviikko 10. marraskuuta 2021

Kasvatusta ennen vanhaan

109. Kasvatusta ennen vanhaan”Joka vitsaa säästää, se lastaan vihaa.” Eikä nainen säästellyt, käski pojan hakea itse vitsansa. Uudelleen piti pyytää anteeksi, sitten laskea housut alas ja ”läiskis”. Ei nainen kovaa lyönyt. Eikä poika, veljeksistä nuorin, tahallaan rikkonut jo aiemmin paikattuja housunlahkeita. Ei poika ilkeyttään tuonut kotiin oravanpoikasta, jonka emo löytyi kuolleena pesän läheltä. Poikanen repi äidin uudet verhot tuossa tuokiossa. Ja taas läiskis. Lista pojan ehtimisistä oli loputon, joskus vaarallisistakin, mutta vahinkoja ne kaikki olivat. Äitiään

poika kunnioitti elämänsä loppuun asti. Muut naiset saivat sen sijaan tuntea hänen loputtoman, hänelle itselleenkin salaisen vihansa, katkeruutensa ja halveksuntansa, vaimoa ja tyttäriä myöten.


© AilaKaarina


Aikoinaan Runonevan 30. haasteeseen Sanonta. Nyt myös hieman muokattuna viikon 45/2021 Krapuhaasteeseen annetuilla sanoilla: vaarallinen, salainen ja veljekset. 100 sanaa otsikon kanssa ja annettuja sanoja saa taivuttaa. 

16 kommenttia:

 1. Siitä se voi syntyä naisviha, jota ei voi kohdistaa äitiin, muihin naisiin kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommettistasi SusuPetal. Ainakaan tämä mies ei kyennyt kohdistamaan negatiivisia tunteitaan äitiinsä, vaikka varmasti olisi ollut syytä. Johtuiko siitä, että äidissä oli vähän marttyyrin vikaa? Mitä hirveintä nolaamista ja alistamista tämä nainen harrastikaan! Huh. Valitettavasti tämä tarina on tosi. Mutta epäilemättä vastaavaa on tapahtunut monelle muullekin. Pienemmässäkin mittakaavassa tehtyjä lapsen / poikalapsen rankaisuja voidaan ymmärtää naisvihan näkökulmasta.

   Poista
 2. Suhde äitiin on eri kuin vaimoon. Äitiä vastaan on todella vaikea nousta niinpä viha kohdistuu muualle. Pahimmassa tapauksessa henkinen väkivalta ja nyrkit eivät riitä taltuttamaan syntynyttä näisvihaa.

  VastaaPoista
 3. Jospa pojan "kunnioitus" äitiään kohtaan olikin jonkinlaista pelkoa ja hän kohdisti vihansa naisiin, ikään kuin alitajuisesti kostaakseen äidilleen.

  VastaaPoista
 4. Näin niitä naisia vihaavia ja kotiväkivaltaa harrastavia miehiä kasvatetiin ennen vanhaan. Äiti on meilläkin jotenkin pyhä, ainakin ennen. Nykylapset ja -nuoret kyllä antavat äidilleenkin takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista riitta k. Suomalainen kasvatusmetodihan tämä on ollut kauan. Onneksi ajat muuttuvat.

   Poista
 5. Kyllä se piiskansivallus jättää traumoja tunnepuolelle, äitiä vain on toteltava.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Uggla. Varmasti piiskaaminen vahingoittaa lasta.

  VastaaPoista
 7. Spontaanisuuden karsiminen, ja varsinkin piiskalla, ei todella ollut hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole.Ymmärtämystä ja kiinnostusta tämä(kin) poika olisi tarvinnut eikä jatkuvia selkäsaunoja. Kiitos kommentistasi pasanen.

   Poista
 8. Yhtä pahaa on henkinen väkivalta ja alistaminen, jäljet näkyy vain vähän viiveellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ja henkistä väkivaltaa, alistamista kaipa se lyöminenkin on. Kiitos kommentistasi Maarit.

   Poista
 9. Näitä tositarinoita on Suomi täynnä. Niistä vaietaan ja piilotellaan häpeän takia. Menee vielä muutamia vuosia mutta sitten saamme lukea ja kuulla näitä tarinoita vielä enemmän kun nämä kasvattajat ovat kuolleet pois. Heidän lapsensa uskaltavat avautua, jos osaavat. Toiset eivät tajua ja syyttävät muita miksi itse käyttäytyvät vihamielisesti, henkisesti tai fyysisesti loppuelämänsä...ja heidän lapsensa...
  Kehässä kulkee satutetun lapsen tuska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hienosti kirjoitettu BLOGitse! Kiitos kommentistasi <3

   Poista

Kommentti tarkistetaan ennen julkaisua.