tiistai 14. helmikuuta 2023

”Giljotiini, giljotiini, huishuishuis”

 149. Giljotiini, giljotiini, huishuishuis”,hoilasi tyttö ja kohotti viinilasin huulilleen. Enää ei ahdistanut kuten tovi sitten. Juomalaulu oli Osamu Dazain kirjasta ”Laskeva aurinko”. Se ja ”Ei enää ihminen” olivat merkinneet hänelle vuosia kuin Raamattu uskovaisille. Ilta

oli edennyt pitkälle, valot syttyneet katulamppuihin. Koteihin. Tivolien valot, vain telttojen tilalla talot, tyttö lausui ystävälleen hymähtäen pikku runolleen. Mä ainakin olen erään tivolin tuotos, sen marionetti, naruista liikuteltava nukke. Miten jaksaa elää, kun kaikki näyttää toivottomalta?, hän jatkoi. ”Elää. Elää. Sietämättömän suunnaton tehtävä”, hän lainasi Dazaita, tarttui lasiin, joi tummanpunaista viiniään vauhdilla kuin viimeistä ehtoollistaan. Juomaa valui yli suun. Puseron etumuksessa se näytti verijanalta.


© AilaKaarina


(Valitettavasti fonttikoko muuttuu kesken kaiken enkä pystynyt asiaa korjaamaan, vaikka kirjoitin koko tarinan uudelleen.)


Lainaus on japanilaisen Osamu Dazain kirjasta Laskeva Aurinko, joka kokonaisuudessaan on suomennettu englanninkielisestä käännöksestä näin: Elää. Elää. Sietämättömän suunnaton tehtävä, jonka edessä voi vain huohottaa pelosta.

Viikon 7/2023 Krapu annetuilla kolmella sanalla, jotka on oltava tekstissä. Sanoja saa taivuttaa: telttailu, giljotiini, syttyä. Krapua vetää SusuPetal 

SusuPetal14 kommenttia:

 1. Väkevä, vaikuttava kohtaus. Mitä jos se olikin verta...??🤔😱

  VastaaPoista
 2. Tuskin viinikään parantaa olotilaa, kun tuntuu, että elämä on sietämättömän suunnaton tehtävä.
  Tytöllä on kovin ahdistava olo.

  VastaaPoista
 3. Voi tyttöä, ei ehkä enemmän punaviiniä. Juomalla ahdistus hellittää hetkeksi, palatakseen sitten entistä synkempänä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Matilda Varjo, aimarii ja SusuPetal. Vastaan kaikille yhteisesti. Toivottavasti tyttö löytää ulospääsyn ahdistuksestaan. On todella surullista, kun kysymyksessä on ilmeisen nuori henkilö. Ja nuoria, ahdistuneita on meillä Suomessakin aivan liikaa ja aivan liian vähän heitä autetaan.

  VastaaPoista
 5. Kaikessa ahdistuksessaan hieno krapu!

  VastaaPoista
 6. Voih, ei auta punaviini ahdistukseen. Verevä tarina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos BLOGitse! Kuka kertoisi tytölle, ettei juominen auta kuin ehkä hetkeksi?

   Poista
 7. En suosittele enempää viiniä, se vaan lisää pahaa oloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kuka kertoo sen tytölle? Kuka pitää huolta? Tarinan nuori on ilmeisen yksin (paitsi ystävä).

   Poista
 8. Tytöllä menossa sellainen "sudenhetki", jolloin voi tehdä kaikenlaisia tyhmiä ratkaisuja. Mutta ehkä ystävä pelasti pahimmasta.

  VastaaPoista
 9. Toivotaan näin. Kiitos kommentistasi pasanen.

  VastaaPoista
 10. Tunsin itseni seisomassa siellä viinilasi kädessä, mutta olisin laittanut käteni tytön olkapäälle ja sanonut, että lähdetään kahville ja jutellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Mayo. Uskon, että olisit näin tehnyt ja saanut annettua lohtua ja toivoa tytön mieleen.

   Poista

Kommentti tarkistetaan ennen julkaisua.