sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Vanki

91.Vanki

 

 

Hän tunsi olevansa kuin esimerkillinen vanki. Tai luostarin ihana iki-impi. Nauratti tuo jälkimmäinen. Jokunen vuosikymmen oli mennytkin impeillessä, mutta vasta nyt hän oli tuntenut olevansa siihen tarpeeksi vanha. Leskeksi jäätyään oli ollut vaikeaa kauan, mutta vähitellen hän oli onnistunut vaimentamaan seksuaalisen puolen itsestään ja lopulta, viime silauksen, oli tehnyt aika.

Hän muisteli Faulknerin Villipalmujen luottovankia, joka vapautumisensa jälkeen palasi takaisin vankilaan. Hän ymmärsi tuon eristäytymisen tarpeen. Se antoi turvallisuuden tunteen; se antoi luvan nauttia omasta seurasta, viihdyttävänä, jopa hauskana, nyt vihdoin hänenkin ilman vähäisintäkään syyllisyyden tunnetta. Nykyisin oli mukava herätä aamuisin, kysäistä leikkisästi: ”No huomenta, kulta, miten yösi sujui?”


© AilaKaarina


Viikon 11/2021 Krapu, 100 sanaa kera otsikon. Sanat hauska, vaimentaa ja eristäytyminen on oltava tekstissä. Sanoja saa toki taivuttaa.

 


16 kommenttia:

 1. Niin ne ajat ja tarpeet muuttuvat!

  VastaaPoista
 2. Elämä on luopumista ja jatkuvaa muutosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara. Tämä nainen oli valinnut näin. Mitäpä siihen minulla on sanomista ;).

   Poista
 3. Varmaam siihen yksinäisyyteenkin tottuu ajan kanssa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Uggla. Niin, ehkä. Yritin tässä vähän myös parodioida ikään liittyviä uskomuksia, käsityksiä, tabuja ym. Esim. sitä, ettei seksuaalisuus kuulu vanhoille ihmisille. Ja ylipäänsä tuo eristäytyminen, kun se on vapaaehtoista, on aina kiehtonut minua. Suvussani kun noita nunniakin löytyy. Vangeista en ole varma ;), mutta siinähän eristäytyminen on rangaistus.

  VastaaPoista
 5. Eipä mediassa paljon ole vanhempien ihmisten läheisyydestä kertovia leffoja tai sarjoja, saati seksuaalisudesta. Nuorten meiningistä kyllä löytyy vaikka joka illaksi.

  VastaaPoista
 6. Kiitos BLOGitse! Näin on. Vanhempien ihmisten tarve läheisyyteen, varsinkin seksuaaliseen kanssakäymiseen on edelleen tabu. Tarinan nainen eli häpeänsä kanssa kunnes sai kaipuunsa katoamaan...

  VastaaPoista
 7. Kaikkeen tottuu, kun aikansa harjoittelee. Niin, ja aika on ihmeellinen asia.

  VastaaPoista
 8. Ihmisen elämä on luopumista. Ikääntyvillä naisleskillä oli ennen vielä sekin, että vapaita miehiä oli niukasti, miehet kun tuppasivat kuolemaan naisia nuorempina. Yksinolo ei sovi kaikille. Joskus kuuli kuiskittavan jonkun ukkomiehen vierailevan lesken luona. Olen kuullut sellaisestakin, että iäkäs aviopari on laitettu eri huoneeseen palvelutalossa. Voi tämä outo maailma.

  VastaaPoista
 9. Kiitos Kirsti Kaija. Vastaavanlaisen jutun olen minäkin lukenut jostain, ja vielä niin, että vanha pariskuta oli erotettu jopa eri palvelutaloihin! Todella julmaa. Tämän tarinan vanha nainen oli potenut ilmeisen paljonkin syyllisyyttä kaivatessaan toista ihmistä lähelleen. Oli oppinut, ettei naisen ole lupa olla viriili, jos ei kaikkien mielestä nuorenakaan niin saati nyt vanhana. Vain miehille maailma oli avoin...

  VastaaPoista
 10. Tuskin nainen, joka oltuaan hyvässä parisuhteessa, koskaan tottuu olemaan kaipaamatta hellyyttä ja rakkautta.
  Aika on muuttumassa pienin askelin, seksuaalisuus on osa naiseutta/miehisyyttä, olipa hän miten vanha tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniisti kirjoitit, aimarii, kiitos. Tämä tarinan nainen oli asenteiden vanki.

   Poista
 11. Nykyään onneksi vanhempien nais- ja miesleskien on helpompi löytää uusi kumppani rinnalleen. Monesti vain aikuiset lapset pistävät kampoihin. Älytöntä.

  VastaaPoista
 12. Ehkä hiljalleen asenteet muuttuvat, myös noiden aikuisten lasten. Toivotaan. Kiitos riitta k.

  VastaaPoista

Kommentti tarkistetaan ennen julkaisua.