maanantai 13. maaliskuuta 2023

Oi, vanhuus!

 152. Oi, vanhuus!En kaipaa nuoruutta,

en unohduksen kirurgialla

sileää elämää kasvoilleni takaisin.

Haluan nähdä

valinnat,

jotka tein,

jätin tekemättä

ja ne, 

jotka vielä voin valita


Runo sai hänet mietteliääksi. Nuorena häntä oli usein sanottu kauniiksi. Vanhat miehet olivat huudelleet perään, mutta eivät nuoremmatkaan olleet käyttäytyneet juurikaan fiksummin. Hän oli oppinut peittämään vartalonsa pitkillä suorilla mekoilla tai löysillä puseroilla. Kauneus oli ollut taakka. Vieläkin kiukutti, kun hän muisti erään miehen sanat: ”Etkö sä edes tajua miltä näytät?” Saman tien hän purskahti raikuvaan nauruun taputtaen hellästi ryppyisiä poskiaan. Enää ei tarvinnut

väistää kuolaavia katseita. Ei muka vahingossa hiplaavia sormia, luikertelevia salamannopeita käärmeenpoikasia!


© AilaKaarina


Viikon 11/2023 Krapu, 100 sanaa otsikon kera. Nyt kuvahaaste kahdesta kasvopatsaasta. Krapua vetää SusuPetal 

SusuPetal
16 kommenttia:

 1. Minutkin runo veti mietteliääksi. Vanhuutta en suitsuta, tosin en kapinoi sitä vastaankaan. Faktana se kohtaa kaikkia ja kaikkea, joille ikää kertyy.
  Kauneuden tähden en ole ikinä saanut kärsiä, kun sitä ei ole ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Länsimainen kulttuuri ei vanhenemista eikä varsinkaan vanhuutta ylistä. Tämä nainen nyt sattui jopa ylistämään :D. Ehkä se oli vain hetkellinen mielihäiriö, kun rankat muistot nousivat pintaan ;).

   Poista
 2. Armollinen ikääntyminen.
  Niinhän se menee, vanhetessa muuttuu näkymättömämmäksi.
  Koskettava tuo runo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SusuPetal <3. Niinpä, jotkut näkyvät tahtomattaankin liikaa nuorina kunnes muuttuvat näkymättömiksi vanhuksiksi. Joillekin sekin voi olla jopa armollista?

   Poista
 3. Se on kummallista, etä miksi pitäisi vielä 70-vuotiaana näyttää nuorelta. Hullu ajatus. Muta jotkut eivät koskaan lakkaa yrittämästä.

  Paljon parempi on, että eletty elämä näkyy ja kokemuksen tuoma viisaus.

  VastaaPoista
 4. Onneksi iän myötä kauneusvirheet haalistuvat. Runo on puhutteleva.

  VastaaPoista
 5. On valitettavaa, että ihmisiä rankataan ulkoisten piirteiden perusteella: osa joutuu kiusallisen huomion kohteeksi, osa ohitetaan ylenkatseilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Kiitos kommentistasi pasanen. Tunnen tämän ihmisen, josta kirjoitin. Hän ei todellakaan kaipaa nuoruutensa päiviä. Hän on kertonut, miten rankkaa nuorena oli jatkuvasti joutua todistamaan, että hänellä oli ihan hyvin toimivat aivot_huolimatta_siitä että oli kaunis! Ehkä nykyään on jo paremmin (?)

   Poista
 6. Kuuntelin eilen Sointu Borgin tilitystä kauneudesta, älykkyydestä, lipevistä miehistä jne. Sukupolvesta toiseen sama kierto. Onneksi en ole tänä päivänä teini, sekoaisin itseni esittelemisestä ja kaikesta paineesta yrittää olla enemmän kuin ehkä rahkeet riittäisi.
  Juuri nyt on hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä Vanhenemisella on todellakin puolensa. Juuri nyt on hyvä! Kiitos kommentistasi BLOGitse.

   Poista
 7. Ulkoinen kauneus on katoavaa. Sisäinen kauneus hehkuu vielä vanhanakin. Olen aina pitänyt näyttelijä Anja Pohjolasta, nyt jo yli 90-vuotias ja Seela Sella toinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anja Pohjola on ehkä jäänyt vähän vieraammaksi minulle. Mutta Seela Sella <3! Ihan mahtava nainen. Kiitos kommentistasi Beate.

   Poista
 8. Ulkoinen kauneus voi olla taakka, varsinkin jos on oikeasti jotain sanottavaa. Vieläkin on vallalla se ajattelumalli että hyvännäköinen ei voi olla fiksu, mistä moinen idiotismi sitten onkaan kotoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idiotismi on juuri oikea sana! Kiitos kommentistasi Sus'.

   Poista

Kommentti tarkistetaan ennen julkaisua.