torstai 14. joulukuuta 2023

Kyläilymuistoja

169. Kyläilymuistoja



Mä opiskelin oikeasti ranskan kieltä. Kuunnelkaa! Un mollet on pohje, nenä on un nez ja un braz on käsivarsi. ’Viens dans mes bras’, sanoi mummi jos jollakin oli paha mieli”, lateli Alma illallispöydässä vastauksena kysymykseen mitä hän oli tehnyt mummilassa Ranskassa käydessään.

Sä äännät hyvin, sanoi Adele ja jatkoi: ”Kiva kun tulit meillekin kylään. Sua on kovasti odotettu! Mutta mitä Anna-mummille ja Erikille kuuluu?

Ihan hyvää. Ne on jotenkin niin kivoja. Kuvitelkaa. Meitä oli siinä ahtaudessa kuusi lastenlasta, osa yli viikon! Eikä ne koskaan hermostuneet meihin yhtään vaikka olis joskus ollut syytäkin. Niillä on lehmän hermot, on äiti sanonut!”


© AilaKaarina


Viikon 50/2023 Krapu. 100 sanaa, ja kolme annettua sanaa on oltava tekstissä (saa taivuttaa): käsivarsi, nenä, pohje. Krapua vetää SusuPetal https://susupetalsanat.wordpress.com/

SusuPetal

("Viens dans mes bras" voidaan kääntää "come into my arms", "tule syliini".)



Nämä nuket laittoi lapsenlapsi istumaan Lundbyn kartanon keittiön pöydän ääreen käydessään kyläilemässä <3.


                                     Kahdessa viimeisessä kuvassa lapsenlapset ovat vielä aamiaisella mummilassa.  Alma on tuo saparopäinen nukke.





(116. Onnentupa, osa 1
  132. Minimaailma, osa 2
     148. Kielitaitoisesti, osa 3
  151. Mummilassa, osa 4
        153. Ukin taidonnäyte, osa 5
   158. Ukin iltapala, osa 6 
             164. Isoisä lapsenvahtina, osa 7
166. Isoisä, osa 8

          169. Kyläilymuistoja, osa 9)       

16 kommenttia:

  1. Onhan siinä tohinaa viikoksi riittänyt :) Kieliopintojakin tullut samalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Oli niin vaikeat sanat etten muuta enää keksinyt. Toinen vaihtoehto oli tuo laululorujumppa "Pää, olkapää, polvet, varpaat...". Muutama kehonosa olisi pitänyt lisätä tai muuttaa. Kiitos kommentistasi Cara. Hyvää joulun aikaa!

      Poista
  2. Hyvä harrastus opetella kieliä ja lapset oppivat helposti melkein leikin varjolla. Totta, lehmänhermot varmaan tarvitaan ison lapsiporukan kanssa, mikäli ovat liki samanikäisiä leikkiväisiä.
    HYvin sulla sujui.

    VastaaPoista
  3. Voi kun saisi useita kieliä opittua vaikka nukkuessa. Vie liian paljon aikaa kun on muutakin tekemistä. Siis kiinnostavia tekemisiä. Ei kannata ahmia mitään liikaa ettei tule ähky. :)
    Mukavaa joulunaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse opiskelen ranskaa hitaanlaisesti. Siinä se menee muiden harrastusten ohella vaikka vaatiikin työtä (kuten kaikki harrastukseni!!!), koska on vaikea kieli. Yhdistän sitä myös muihin harrastuksiini, esim. niin, että Lundby-kartanon (Dallas, Stockholm) kansiot omiin läppärini valokuva-albumeihini kirjoitan ranskan kielellä. Myös mieheni kanssa kirjoittelemme mesessä toisillemme ranskaksi usein silloin kun olemme erillämme. Hauskaa :)

      Poista
  4. Tres bien! Hyvin sujuu ranska, leikit ja sylitykset!

    Kiitos AilaKaarina syksyn krapuiluista! Mukavaa joulun aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi SusuPetal ja hyvää ja mukavaa joulun aikaa myös!

      Poista
  5. Hyvin ranska tuntuu sujuvan. Miten olisi hyvän joulun toivotus kyseisellä kielellä?
    Suomeksi kuitenkin sinulle Hyvää Joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. anli itse, kiitos ja hyvää joulua! Ranskaksi: Merci et Joyeux Noël !

      Poista
  6. Sekin hyvä puoli mummon kielitaidossa, että voi aivan hyvin kiroilla ranskaksi hymysuin, jos lasten meteli hermostuttaa eikä kukaan voi moittia hermojen menettämisestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Näin on saattanut käydä, ellei sitten ole niin, että lapsenlapsetkin osaavat jo sen verran ranskaa, että viisasta varoa. No, esim. 'zut' on aika turvallinen sana! Hyvää joulua pasanen!

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Niin on, mutta aika vaikea. Kiitos kommentistasi Oriolus.

      Poista
  8. Meillä ei mummolareissuilla ollut vieraita kieliä, mutta lämpöä ja välittämistä ihan riittävästi. Sisko sai lapsia ja lapsenlapsiakin, ja sai jakaa sitä eteenpäinkin. Itselle osaksi tuli lapsettomuus, ja koetan sukulaisille lämpöä saattoni mukaan jakaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri eilen sain upean Anni Kytömäen kirjan 'Margarita' loppuun. Siinä on niin hienosti kuvattu, miten hyvää voi jakaa elämässä eteen päin ilman oman suvun jatkamistakin. Aina riittää tarvitsevia, luonnosta myös (jonne mekin kuulumme). Kiitos kommentistasi Äijä.

      Poista

Kommentti tarkistetaan ennen julkaisua.